Родителите на деца с увреждания се събират на пореден протест в

...
Родителите на деца с увреждания се събират на пореден протест в
Коментари Харесай

Омбудсманът: Реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си

Родителите на деца с увреждания се събират на следващ протест в 13 града в страната. Причината е, че изтече крайният период за приемане на закон, който да докара до промяна в системата на хората с увреждания. Законът обаче още не е признат.

„ Като жител заставам зад майките на деца с увреждания. Бяха поети съответни задължения към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и планът по главния за хората с увреждания на процедура беше изпразнен от наличие. В него нищо не се трансформира. Освен малко повече пари за хората в потребност, безусловно всичко останало е същото. Престъпно отношение е да се твърди, че в този план има промяна ”, съобщи в „ Здравей, България ” омбудсманът Мая Манолова.

По думите й промяната значи хората с увреждания да могат да осъществят правата си.

„ На тях им беше дадено, че ще бъде признат Законът за персоналната помощ, който да обезпечи асистенти, с цел да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, профилирани учебни заведения. В момента тези хора са отвън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват ”, разясни Манолова.

Тя разяснява и следващото повишаване на природния газ, което от своя страна докара до по-високи цени на парното и топлата вода.

„ КЕВР продължава да работи в изискванията на цялостна липса на бистрота за какво и по какъв начин взима решения, които засягат джоба на българските жители. Регулаторът не отговори на моите въпроси за какво това е процентът за нарастване на природния газ ”, съобщи омбудсманът.

Според нея е обикновено жителите да могат да нападат сходни решения в съда. Именно там ще има самостоятелна експертиза на плановете на КЕВР, която ще ревизира сметките им, които по думите й сега са цялостна тайнственост.

„ КЕВР се явява мощен генератор на инфлация, тъй като след цената на природния газ потеглят нагоре и цените на всички съществени артикули и услуги. Това е проблем и на жителите, и на бизнеса ”, разяснява още Мая Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР